Διευθυντής Τομέα: Αχιλιάς Δημήτριος (Καθηγητής)
Ο Τομέας XTBX περιλαμβάνει τα παρακάτω 3 Εργαστήρια με τις αντίστοιχες δραστηριότητες και γνωστικά πεδία:
1) Εργαστήριο Χημικής και Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας (ΕχηΠεΤ)
Το Εργαστήριο Χημικής και Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ διαθέτει πολύχρονη, αξιόλογη και αναγνωρισμένη εμπειρία σε θέματα ανάλυσης και επεξεργασίας νερού καθώς και υγρών και στερεών αποβλήτων, καθώς επίσης παρασκευής, χαρακτηρισμού και εφαρμογής καινοτόμων υλικών σε ροφητικές περιβαλλοντικές διεργασίες, καταλυτικές διεργασίες παραγωγής (βιο)καυσίμων και (βιο)χημικών προϊόντων καθώς και σε αεροδιαστημικές εφαρμογές υψηλών απαιτήσεων.
2) Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Πολυμερών και Χρωμάτων (ΧηΤεΠοΧ)
Το Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Πολυμερών και Χρωμάτων (ΧηΤεΠοΧ) εξυπηρετεί εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες στα γνωστικά αντικείμενα της επιστήμης και της τεχνολογίας των πολυμερών και των χρωμάτων.
Όσον αφορά στην εκπαίδευση, από το εργαστήριο καλύπτονται μαθήματα διδασκαλίας Α. σε προπτυχιακό επίπεδο: Μακρομοριακή Χημεία, Βιομηχανική Οργανική Χημεία, Τεχνολογία Πολυμερών, Τεχνικές Σύνθεσης και Χαρακτηρισμού Πολυμερών, Τασενεργά, Χημεία και Τεχνολογία του χρώματος. B. σε μεταπτυχιακό επίπεδο μαθήματα ειδίκευσης σχετικά με την επιστήμη των πολυμερών και των νανοσύνθετων υλικών, τις ίνες και την τεχνολογία βαφικής.
3) Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων (ΕΧΤΤρ)
Το Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων (ΕΧΤΤρ) εξυπηρετεί εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες στο γνωστικό αντικείμενο της Επιστήμης των Τροφίμων (Χημεία και (Βιο)Τεχνολογία Τροφίμων, Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών). Συμμετέχει στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος με μαθήματα τόσο σε προπτυχιακό (Χημεία Τροφίμων, Επεξεργασία & Συντήρηση Τροφίμων, Εργαστηριακή Εξέταση Τροφίμων, Διαχείριση Ποιότητας Τροφίμων, Τεχνολογία & Βιοτεχνολογία Τροφίμων και Ποτών, Οινολογία) όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο σε θέματα σχετικά με τις χημικές/βιοχημικές μεταβολές στα τρόφιμα, τη φυσικοχημεία τροφίμων, τις διεργασίες παραγωγής, την ασφάλεια, τη γνησιότητα, τη συσκευασία τροφίμων, και την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και συστατικών.
ΟΝΟΜΑ | ΒΑΘΜΙΔΑ | ΤΗΛΕΦΩΝΟ | |
Αχιλιάς Δημήτριος | Καθηγητής | 231-099-7822 | |
Γάλλιος Γεώργιος | Καθηγητής | 231-099-7716 | |
Δεληγιάννη Ελένη | Καθηγήτρια | 231-099-7808 | |
Ζουμπούλης Αναστάσιος | Καθηγητής | 231-099-7794 | |
Καραπάντσιος Θεόδωρος | Καθηγητής | 231-099-7772 | |
Κιοσέογλου Βασίλειος | Καθηγητής | 231-099-7834 | |
Κώστογλου Μαργαρίτης | Καθηγητής | 231-099-7767 | |
Μπικιάρης Δημήτριος | Καθηγητής | 231-099-7812 | |
Παρασκευοπούλου Αδαμαντίνη | Καθηγήτρια | 231-099-7832 | |
Τριανταφυλλίδης Κωνσταντίνος | Καθηγητής | 231-099-7730 | |
Κατσογιάννης Ιωάννης | Αναπληρωτής Καθηγητής | 231-099-7977 | |
Μαντζουρίδου Φανή | Αναπληρώτρια Καθηγήτρια | 231-099-7774 | |
Μπλέκας Γεώργιος | Αναπληρωτής Καθηγητής | 231-099-7776 | |
Νενάδης Νικόλαος | Αναπληρωτής Καθηγητής | 231-099-7731 | |
Νικολαΐδης Νικόλαος | Επίκουρος Καθηγητής | 231-099-7594 | |
Χατζηδημητρίου Ευφημία | Επίκουρη Καθηγήτρια | 231-099-7823 | |
Λυκίδου Σμαρώ | Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ) | 231-099-7769 | |
Ορδούδη Στεργιανή | Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ) | 231-099-7847 | |
Πελέκα Ευφροσύνη | Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ) | 231-099-7836 | |
Προχάσκα Χαρίκλεια | Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ) | 231-099-7875 | |
Φωτόπουλος Απόστολος | Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ) | 231-099-5290 | |
Λαζαρίδου Ελπίδα | Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό | 231-099-7764 | |
Λαζαρίδης Νικόλαος | Ομότιμος Καθηγητής | 231-099-7807 | |
Μάτης Κωνσταντίνος | Ομότιμος Καθηγητής | ||
Μπόσκου Δημήτριος-Χρήστος † | Ομότιμος Καθηγητής | ||
Σπαθής Παναγιώτης | Ομότιμος Καθηγητής | 231-099-783577 | |
Τσιμίδου Μαρία | Ομότιμη Καθηγήτρια | 231-099-7796 |